Recenzie Contract de Casatorie - Gárdonyi Géza
BOOKS & THOUGHTS

Recenzie Contract de Casatorie – Gárdonyi Géza

Aceasta carte – Contract de casatorie – a fost, pentru mine, o carte exceptionala si ma bucur din suflet ca am dat peste ea din intamplare. Nu va pot spune cum de am cumparat-o sau ce m-a atras la ea pentru ca nu am citit nimic de Gárdonyi Géza pana acum.

In primul rand, vreau sa va spun ca mi-a placut foarte mult Contract de casatorie, m-a incantat chiar. De cand am inceput acel challenge sa nu mai cumpar carti cel putin 6 luni, am inceput sa citesc ce aveam in biblioteca personala. Iar aceasta carte e una din ele. Nu mai tin minte cand am cumparat-o de la anticariat. Dar cert e, ca m-a surprins extraordinar de mult si nu m-am asteptat la acest lucru nicidecum.

Asa-i cat e de frumos sa gasesti o carte care sa iti placa mult? Nu se intampla acest lucru de foarte multe ori si de aceea trebuie apreciat.


Dupa cum stiti, autorul e maghiar iar titlul original in maghiara e «Ida regénye-Romanul Idei«, Ida fiind personajul principal.

In Contract de casatorie este vorba despre Ida si Csaba, doi tineri care ajung sa se casatoreasca, dar nevoind niciunul din ei, ci fiind impinsi de circumstante.

Ida, recent iesita de la scoala de calugarite, e foarte entuziasmata de noua ei viata in afara scolii. Tatal ei ii da bani sa isi cumpere bijuterii, rochii si carti. Dar ea e interesata mai mult de carti decat de rochii. Tatal ei poate parea un tata bun si grijuliu la inceput, dar de fapt Ida a fost pentru el dintotdeauna o piedica in calea fericirii si vietii lui.

Ida putea iesi de mult timp de la manastire, dar tatal ei nu avea chef sa se ocupe de ea, ci isi iubea libertatea mai mult.

Dupa ce a petrecut Ida ceva timp acasa, vede intr-un ziar un anunt cum ca un tata isi da spre casatorie fiica, intocmai cum a-i duce un animal la piata. Ida a plans si s-a simtit profund dezamagita de tatal ei cand si-a dat seama ca ea e acea fata din ziar. Dar totusi, a preferat sa accepte casatoria si sa plece de acasa, cu noul ei sot.

Csaba pe de alta parte, e un tanar care are multe sperante in privinta viitorului sau. Doreste sa devina un pictor renumit si se lupta pentru a urca cat mai sus in rang. Dar o nenorocire se abate asupra familiei lui si trebuie sa faca rost de o suma mare de bani pentru a nu pierde mosia familiei.

Csaba vede anuntul din ziar dar constinta nu il lasa sa se preteze la asemenea lucru. Dar totusi, nevoia il impinge sa accepte sa se casatoareasca «fara voie».

In cateva zile, Ida si Csaba sunt casatoriti. El salveaza mosia, ea il elibereaza pe tatal ei de responsabilitati. Csaba isi ia proaspata lui sotie si pleaca amandoi in Munchen.

Acolo Csaba se dedica in totalitate picturii, iar fata de prietenii lui ei se comporta timid ca sot si sotie proaspat casatoriti. Nimeni nu suspecta nimic.

Acasa in schimb, se comporta foarte formal unul cu celalalt, ca doi straini, ce sunt de fapt.

Dar totusi, incetul cu incetul, prin actele ei de bunatate , prin blandetea lui, se infiripa ceva dar sunt prea mandri sa recunoasca. De aici incolo, nu am putut lasa cartea din mana, fiindca m-a fascinat.

Asa cum incepe primavara, cu cate un boboc, asa s-a infiripat si iubirea lor. In ciuda a ceea ce a facut tata Idei din egoism, dragostea a fost cu mult mai puternica.

Aici puteti cumpara cartea online.

Un comentario

Leave a Reply:

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

A %d blogueros les gusta esto: